Artikel: Nederland zal in 2019 NOG verder uiteendrijven – Sid Lukkassen

Sid Lukkassen / TPO

Maurice de Hond beschreef vorige week de staat van het land. Zijn urgente artikel benoemt het langdurig uiteendrijven van bevolkingsgroepen, maar zegt niets over de onderliggende oorzaken. Dit begin van het jaar leent zich uitstekend voor een reflectie daarop. Na een bondige samenvatting van zijn verslag geef ik aanvullingen die noodzakelijk zijn om deze ontwikkeling goed te begrijpen.

“Het is vijf over twaalf” aldus De Hond: de ontwikkeling is uitgekristalliseerd, het schip kan niet meer worden gekeerd. Kiezers van VVD, D66, GL, CU, CDA en PvdA zijn gemiddeld tevreden tot zeer tevreden. Kiezers van PVV, FvD, SP, PvdD en 50Plus zijn ontevreden tot zeer ontevreden. De achterban van middenpartijen krimpt – de geluiden die middenpartijen vertolken zijn steeds minder representatief voor grote groepen kiezers.

De elite kiest voor bezweringsformules. Zinnen als “we hebben toch dezelfde belangen” doen het volgens De Hond “goed in een Kerstboodschap van de Koning of een advertentie van de minister-president, maar dat brengt ons niet dichterbij een oplossing.”

….lees verder

verkiezingen-815x352

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s