Artikel: FvD-plannen rond het coronavirus zijn teleurstellend slecht

door Ozair Hamid

Enigszins verbaasd zal men opkijken, wanneer het deze titel leest. Liberty Central is immers relatief FVD-gezind, maar ruimte voor kritiek moet aanwezig zijn. De laatste tijd is Forum namelijk bezig met het bedrijven van opportunistische politiek. Realistische oplossingen lijken op dit moment ver te zoeken bij de lavendelvertegenwoordigers.

Geschrokken, maar niet verbaasd, zag ik de volgende suggesties van FVD op Twitter, die betrekking hebben op de heropening van de economie:

  • De overheid zou voor 100% garant moeten staan voor leningen voor ondernemers

  • Rentepercentages van 1% zouden moeten worden gehanteerd

  • Geen krediettoets zou moeten plaatsvinden, om te kunnen bepalen of het een zombiebedrijf (ongezond bedrijf, red.) o.i.d. bedraagt

  • Ondernemers zouden niet afhankelijk moeten zijn van kredietverstrekking van banken

De Rijksoverheid zou dus wat betreft de “liberaal-conservatieven” leningen moeten gaan verstrekken aan ondernemers. Tientallen miljarden worden op dit moment gespendeerd – terwijl onze staatsschuld een steeds groter deel van onze economie bedraagt – maar dat is blijkbaar niet voldoende voor de Nederlandse conservatieven. Het ziet ernaar uit dat de staatsschuld per hoofd zo’n €30.000 gaat bedragen, en dat zal ooit moeten worden terugbetaald. Dit zal leiden tot hogere rentelasten voor Nederland, waardoor er minder geld kan worden besteed aan belangrijke zaken, zoals de zorg en infrastructurele projecten. Overheidsingrijpen is gerechtvaardigd in zo’n uitzonderlijke situatie, maar semi-socialistisch beleid voorstellen is een no-go.

Naast het gegeven dat de rentepercentages op staatsobligaties zullen stijgen, is het van cruciaal belang dat belastinggeld niet wordt uitgegeven om zombiebedrijven een maand langer te laten opereren. Als een bedrijf failliet dreigt te gaan, is het verstrekken van leningen – die weer gefinancierd zijn door Nederlanders – volstrekt irrationeel. Waarom zou Jan Modaal – met een belastingdruk van 38,8% – een de facto failliet bedrijf redden?

Los van alle economische standpunten, heeft Thierry Baudet onlangs een positie ingenomen in het debat over een mogelijk verplichte app om zo het coronavirus te bedwingen. De voorman liet zich zeer kritisch uit over zo’n app en wees op het belang van de privacy van Nederlanders. De gedachte dat de collectieve veiligheid geen voorrang heeft op de individuele vrijheid in tijden van crisis, is zelfs voor een liberaal, zoals ik, zorgwekkend.

Het legt verder ook het pure opportunisme van Baudet bloot. Wekenlang heeft de fractievoorzitter immers de strategie van staten zoals Singapore en Hongkong geprezen. Dit zijn echter dezelfde landen die apps gebruiken om zo de uitbraak van COVID-19 te onderdrukken.

In lijn met verwachtingen is Forum, na de publicatie van de teleurstellende resultaten in de peilingen, een veel behoudendere positie gaan innemen in het debat opdat zij zo de schade kunnen minimaliseren. Het toont weer het opportunisme pur sang aan.

Thierry; zet in op realistische, haalbare regelingen, bekritiseer niet elke maatregel van de regering, om zo stemmen te winnen en wees op intellectueel vlak consistent. Dan pas zullen kiezers jouw inbreng waarderen en belonen.

Oh, en je plan een “Intelligente Kickstart” noemen, maakt het plan niet per se intelligent.

Volg mij op Twitter

thierry-baudet-815x352

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s